E-postbeskyttelse

23.01.23 15:51 | E-post 5 viktige begrep for e-postsikkerhet

Ta i bruk gode rutiner for databeskyttelse i dag.

E-post ble skapt for å sende meldinger, men den ble skapt lenge før datakriminalitet tok helt av.Vanlig e-post leveres ikke med noe databeskyttelse i det hele tatt. 

Akkurat som alle de andre programmene som er utsatt for cyber-trusler, kan e-post være et mål. Dataangrep gjennom e-post har vokst betydelig de siste årene. Såkalt "phishing-angrep" har blitt veldig vanlig. En Verizon rapport fra 2020 viser at 40% av "vellykkede" dataangrep ble gjennomført ved bruk av e-post, eller "phishing".

For å bekjempe disse angrepene har "SSL certificate protocols" blitt tatt i bruk. Det hjelper, men det er ikke nok til å beskytte deg fra et dataangrep målrettet mot e-post. I denne artikkelen forklarer vi 5 vikitge begrep som vil øke sannsynligheten for at din e-post, både hjemme og på job blir beskyttet mot dataangrep.

 

1. Passord

Ifølge en rapport fra NetSecurity, så skjedde 42% av databrudd i 2019 på grunn av svake passord. Den samme rapporten som nevnet ovenfor, 2017 DBIR, sier også at 80% av alle databrudd er forårsaket av svake passord. Når det gjelder beskyttelse av e-posttjenester er det avgjørende å ha et unikt og samensatt passord. 

Bruk følgende regler for passord:

  •  bruk et passord som er flere en 8 tegn
  • bruk både store og små bokstaver
  • bruk tall og tegn
  • bruk ord eller begrep som ikke er tilknyttet til deg og dine interesser
  • prøv å huske passord, og ikke skriv de ned (spesielt ikke på PC eller mobilen fordi enheter kan bli frastjålet)
  • bruk et passordverktøy slik som disse:
     
    • LastPass
    • KeePass
    • Keeper
    • Password Safe
    • Dashlane

 

2. Kom i gang med 2-faktor pålogging

Mange av dere vil allerede være kjent med "2-faktor" pålogging ettersom Microsoft innførte dette for Hotmail/Outlook kontoer. Denne påloggingsmetoden kan minne om pålogging til nettbank hvor «kode» dukker opp på mobiltelefonen, eller det kan sendes en e-post til deg med en kode som må tastes inn.

Å bruke "2-faktor pålogging" betyr at passord ikke lenger er nok til å komme inn på din e-postkonto. Prøv å velge en e-postleverandør som tilbyr denne type pålogging.

 

 

3. Bruk "SSL Encryption"

Kryptering av e-post slik som leveres av StayPrivate, for eksempel, kan øke e-postsikkerhet vesentlig. Nylig har det vært mange skrekkhistorier om kommuner og firmaer som har blitt utsatt for dataangrep. I disse sakene har cyberkriminelle fått tak i e-postadresser, mobilnummer, og mer. Den eneste måten å bekjempe denne type angrep på er ved å velge en e-postjeneste som leverer krypterte e-post

Et annet verktøy som anbefales for å sikre e-post er SSL sertifikat. En SSL sertifikat vil kryptere e-posttrafikken din slik at cyberkriminelle ikke klarer å lese e-posten din, uansett hvor e-posten befinner seg i forsendelses-prosessen. Vi anbefaler at du beskytter e-postene dine på to fronter - når de ligger i kontoen og når de er på vei ut eller inn. Med andre ord, det er best å beskytte både e-postene og e-postkanalen

 

 

4. Beskytt alle dine enheter

De mest effektive databruddene er ofte de enkleste. Har du tenkt på hva som ville skje hvis noen stjal mobiltelefonen din eller PC'en mens du var i ferd med å bruke den? 

Vær OBS på din egen sikkerhet, og sørg for å bruke PIN-kode eller Touch ID hver gang du bruker dataenhetene dine. Da vil enheten i hvert fall være låst når forbryteren prøver å bruke den. Skulle enheten din bli stjålet er det viktig å endre alle passordene dine med en gang!

 

 

5. Beskytt deg mot phishing-angrep

Phishing er et standard måte for cyberkriminelle å få tilgang til dine kontoer. Millionvis av mennesker er utsatt for phishingangrep hvert år. De som sender ut phishing e-post har spesialisert seg på å utforme e-post som ser svært troverdig ut. Slike e-poster vil prøve å lure deg til å klikke på en lenke, dele din påloggingsinfo, eller laste ned et vedlegg. Det er de små detaljene - som ofte er lett å overse - som kan hjelpe med å avsløre en falsk e-post fra en ekte. Bruk hodet før du åpner eller klikker i en e-post, og sørg alltid for å verifisere kilden før du klikker på en lenke.

 

Oppsummering

Det er ekstremt viktig å beskytte e-postene dine. Datakriminaliteten øker for hver dag over hele verden. E-post er en av de mest vanlige målene for dataangrep. Ta i bruk gode rutiner for databeskyttelse i dag. 

 

https://zsecurity.org/5-essential-tips-to-secure-your-email-services/

Forfatter: C Vold