Shadow IT

14.02.24 09:11 | Datasikkerhet Shadow IT

Vet du hvilken programvare som er i bruk i din organisasjon?

HVA ER SHADOW IT?

Shadow IT er et begrep som brukes for programvare som er i bruk i en organisasjon uten at ledelsen er klar over det. SaaS-applikasjoner (Software as a Service) og lokal programvare som er i bruk, men ikke godkjent,  kan være en sikkerhetsrisiko. De kan også føre til unødvendige kostnader.99% av selskaper bruker minst én SaaS-applikasjon og 80% planlegger å ha alle interne systemer i skyen innen 2025. Det er ingen tvil om at SaaS har kommet for å bli. 

Antall SaaS-applikasjoner som blir lastet ned på enheter i en organisasjon kan ofte være så mange som ti ganger flere enn det ledelsen er klar over. Dette avviket er Shadow IT, og det står for 40% av bedriftsdata som lastes opp til skyen. Shadow IT kan sette dataene dine i fare og koste deg penger.

 

HVORFOR BRUKER FOLK SHADOW IT?

De fleste ønsker å gjøre jobben sin så effektivt som mulig. Kanskje bruker noen en annen programvare for å øke hastigheten på kjedelige oppgaver, eller for å gjøre arbeidet enklere. Men det finnes ikke alltid en god grunn - det kan hende at valg av programvare er bare et spørsmål om personlig preferanse. 

 

EKSEMPLER PÅ SHADOW IT

  • Mads deler store bilder ved bruk av DropBox, mens firmaet han jobber for vil at alle skal bruke OneDrive.
  • Sigrid foretrekker å administrere timeplanen sin gjennom Asana i stedet for å bruke Trello som er godkjent av firmaet. Hun bruker Asana til å invitere andre til å bli med i prosjektet hun jobber på, og de begynner også å bruke Asana.
  • Håkon må redigere en PDF for å fjerne konfidensiell informasjon før et stort møte. Han laster opp filen til et gratis nettsted for å endre dokumentet. Den gratis programvaren fungerer så bra at han laster ned freemium-verktøyet for fremtidig bruk og oppfordrer resten av avdelingen til å gjøre det samme.

 

Disse eksemplene virker ganske ufarlige - hva er problemet? Når ansatte bruker uautorisert programvare til å lagre og dele firma-informasjon, mister organisasjonen kontroll over hvor disse dataene havner. Deling av data via ukjente applikasjoner kan være i strid med GDPR osv. Eller verre, programvaren kan ha sikkerhetshull som en angriper kan utnytte.

 

FORDELER MED ET VERKTØY SOM AVLSØRER SHADOW IT 

  • Reduser sikkerhetsrisiko ved å bruke kun programvare som er godkjent. 
  • Spar penger ved å oppdage og slette ubrukte (eller dupliserte) lisenser.
  • Øk effektiviteten med godkjent programvare ved at alle medarbeidere bruker samme løsning - enklere kompetansedeling.

 

ViroSafe anbefaler alle til å finne ut mer om bruk av Shadow IT i organisasjonen. Vi er eksklusiv distributør for Augmentt Security - en løsning som hjelper bedrifter med sikkerhet i M365 og SaaS-oversikt.

Ring oss på 934 09 300 for en uforpliktende prat om vår løsning.