Kan min MAC få virus?

23.01.23 15:34 | MAC Kan min MAC også få virus?

Forebygging er virkelig den mest effektive måten å beskytte enheten på.

Mac-brukere er ofte usikre på om enhetene deres kan få virus. Det er vanskelig å vite hvorvidt virus utgjør en trussel for Mac-programvare. Ofte hører man at Mac har 'immunitet' mot virus.

For å være ærlig, så kommer denne holdningen ikke som noen overraskelse. Apple har tidligere fortalt sine kunder at Mac-er ikke får virus. De siste årene har det imidlertid blitt tydelig at dette ikke stemmer. Mens Mac er sikrere enn PCer, på grunn av teknologidesignet, er de fortsatt i fare.

Hackere målrettet tidligere sine angrep bare mot PC-er, ettersom denne teknologiplattformen var mye mer utbredt. Dog har det blitt mer og mer vanlig at hackere nå også utvikler skadelig programvare som er spesielt rettet mot Mac-brukere. Så, for å svare på spørsmålet ditt: ”Kan Mac få virus?” Svaret er et helt klart ja. Adware, spyware og programvaresårbarhet er noen av de vanligste truslene Mac-brukere står overfor i dag. Les videre for å lære mer om noen av de vanligste Mac-virusene, og hva du kan gjøre for å beskytte enhetene dine.

Mac-virustyper

Virusene som kan infisere din Mac kan variere fra irriterende til virkelig destruktive. Her er de 5 viktigste virustypene og deres forskjeller.

  1. Spyware / Adware
    Spyware er ‘spioneringsprogramvare’ som hackere bruker på en ondsinnet måte for å få tilgang til din surfe-atferd, kontodetaljer og annen personlig og privat informasjon. Tilsvarende er adware et uønsket program som ofte fungerer sammen med spyware for å bombardere brukere med uønskede annonser og pop-ups. Slike annonser og popup-vinduer kan ofte føre til farlige nettsteder som kan stjele dataene dine, begå identitetssvindel eller utpressing.
  2. Ransomware
    Hackere bruker løsepenge-virus, eller Ransomware, for å kryptere ("låse") filer på enhetener og deretter be om penger for å låse opp enheter. Hvis brukere ikke betaler, risikerer de å miste dataene for godt - og Mac-brukere er ikke fritatt fra dette.
  3. Trojanske hester
    Dette er den typen skadelig programvare som finner veien til enheter ved å utgi seg for å være nødvendig, ufarlig eller, til og med nyttig programvare. Trojanere stjeler dataene dine og /eller laster ned annen skadelig programvare til enheten din i et forsøk på å stjele personlig informasjon og data. Dette kan være alt fra passord til kredittkortdetaljer.
  4. Virus og makrovirus
    Et generelt datavirus er en enkel kode som 'kaprer' enheten din uten tillatelse. Viruset replikerer seg selv og kjører på tvers av enheter og nettverk, og ødelegger alt i kjølvannet. Makrovirus er liknende, men skjules vanligvis i Word-dokumentfiler (som .DOC eller .DOCX), og kommer deretter til liv så snart du aktiverer makroer. Disse typer virus er i stand til å duplisere filer, ødelegge data, sende filer og endre harddisker blant annet.
  5. Skadelig programvare
    Tidligere ble det avdekket en ny type Mac-malware, kalt Silver Sparrow, som påvirker både Intel- og Apple-prosessorer. Denne programvaren har allerede infisert over 30.000 Mac-er, noe som i seg selv er nok til å utgjøre en trussel. Silver Sparrow oppfører seg dog ikke slik man normalt forventer av skadelig programvare. For å si det enkelt, så gjør denne programvaren ingen ting i dag. Det ser ut til at hensikten med programvaren er å være "posisjonert" - for senere å kunne levere en potensielt skadelig (eller annen type) programvare. Så ikke få panikk hvis du avdekker at enheten din er infisert med Silver Sparrow - bare vær oppmerksom!

Har Mac-en din virus?

Så hvordan kan du vite om Mac-en har virus? Noen spørsmål å stille kan være om Mac-en din oppfører seg underlig? Henger enheten din? Er det rare ting som dukker opp? I så fall, selv om endringer i enhetens oppførsel virker minimale, kan enheten din være infisert.

Hvis Mac-en ser ut til å være tregere enn normalt, eller har 'dødens roterende hjul' i lange perioder, så kan dette bety at Mac'en din jobber overtid på grunn av å ha for mange programmer åpnet samtidig. Hvis du, derimot, ikke har mange programmer åpne, så kan enheten din ha et ondsinnet program som kjører i bakgrunnen som du ikke er klar over.

I tillegg, hvis du plutselig har mange annonser og popup-vinduer som hopper ut mot deg, kan det være på tide å kjøre en virus-scanning. Tegn på virus kan omfatte uvanlige mengder annonser eller popup-vinduer som anbefaler oppdateringer til datamaskinen din.

Kanskje har du problemer med nettleseren, og får plutselig opp en nettside som du aldri har bedt om eller har sett før. Eller kanskje nettleseren din krasjer regelmessig eller ikke svarer - dette kan også være tegn på virus.

Det er imidlertid ofte slik at enheter blir infisert med virus uten at brukeren mistenkte noe som helst, og enhetene viser ofte ikke noen "tegn" i det hele tatt. De fortsetter å kjøre stille i bakgrunnen, og det er derfor antivirusprogramvare og sikker Internett-surfing er avgjørende når du bruker en Mac, ettersom disse programmene kan oppdage trusler som mennesker kanskje ikke kan.

 

Hvordan kan du beskytte deg mot Mac-virus?

Det er viktig å beskytte Mac-enheten din til enhver tid, ikke bare når enheten din har blitt infisert. Forebygging er virkelig den mest effektive måten å beskytte enheten på.

Gjennom årene har Mac'er blitt mer og mer utsatt for målrettet angrep fra hackere. Så hvordan kan du beskytte enheten mot virus?

Det første trinnet er å alltid huske å være "våken". Hvis du ser en popup som tilbyr noe som virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det!

I tillegg kan du sjekke URL-adressen og e-postkoblingene før du klikker på dem. Hvis det ser mistenkelig ut, har stavefeil eller ender på noe annet enn .com, .co, .org eller kjente adresser, kan det være skadelig programvare. Du må også holde programvaren oppdatert - dette inkluderer alt fra operativsystemprogramvare til antivirusprogramvare og ethvert program som er installert på enheten du bruker ofte. På den måten vil du unngå feil i programvareversjonen som kan gjøre deg sårbar for trusler.

 

Vi anbefaler Panda Security produkter for alle dine enheter, inkludert Mac og iOS.

Klikk her for å se Panda Dome antivirusprodukter…

Forfatter: C Vold